Ką daryti, kad suvirinimo aparatas dirbtų ilgiau?

Serviso inžinieriaus Viktoro Karvelio patarimai

Suvirinimo įranga dirbs gerai ir tarnaus ilgai, jei laikysitės kelių paparastų taisyklių, kuriomis mielai sutiko pasidalinti mūsų serviso inžinierius Viktoras.

Taigi, Viktorai, kokia yra dažniausia suvirinimo aparatų gedimo priežastis?

Iš patirties galiu pasakyti, kad dažniausiai mažiausiai genda privačių asmenų suvirinimo aparatai. To priežastis labai paprasta -elementari įrangos priežiūra. Jei nori, kad įranga dirbtų, turi su ja gražiai elgtis ir atitinkamai prižiūrėti. Savo daiktus paprastai žmonės prižiūri skrupulingiau nei įmonės darbuotojai.

Koks yra pirmas darbas prieš pradedant naudotis suvirinimo aparatu?

Pirmiausia būtinai reikia gerai išstudijuoti aparato techninį pasą arba kitaip, naudojimo instrukciją. Ten išvardintos pagrindinės įrangos priežiūros taisyklės.
Tada patikrinkite visus kontaktus ir lizdus: ar gerai prisukti kabeliai, degiklis (jei jis yra).

Kokius duotumėte suvirinimo aparato priežiūros patarimus?

Pirma dažna problema - grubus elgesys. Negalima traukti, tempti aparato už degiklio ar kabelių. Visada neškite aparatą paėmę už rankenėlės, niekada netraukite už degiklio, suvirinimo ar kitų kabelių.

Antra: aparatą statykite ant kieto, lygaus ir švaraus pagrindo, kad nebūtų kontakto su karštais paviršiais ir tiškalais. Pagrindo nuožulnumas neturi viršyti 15 laispnių.

Trečia: privalu žinoti, kad aparatą reikia saugoti nuo agresyvios aplinkos: šarmų ir rūgščių, dulkių, drėgmės. Negalima statyti aparato, kur, pavyzdžiui, šalia dirbama kampiniais šlifuokliais. Svarbu užtikrinti, kad dulkės ir kitos priemaišos neužterštų aušinamo oro. Aplink aparatą turite užtikrinti laisvą oro cirkuliaciją (mažiausiai 20cm astumu aplink). Taip pat saugokite aparatą nuo drėgmės ir lietaus, "nestatykite aparato į balą". Dar vienas patarimas naudojant suvirinimo aparatą žiemos metu: iš šaltos aplinkos aparatą pargabenus į šiltą patalpą geriau bent 2 valandas jo neįjungti. Tuo metu gali susidaryti rasa, o kaip žinia, drėgmė yra kenksminga. Rekomendaujama išorės temperatūra, kurioje gali dirbti aparatas, yra nuo -20 C iki +40 C.

Ketvirta: transportuojant aparatą gerai būtų atjungti kabelius, laidus, degiklį. Jie išsikiša iš už korpuso ir transportavimo metu galima nulaužti, nutraukti, sumaigyti. Ypač atsargiai reikia elgtis su TIG aparatais ir jų degikliais. Aparatai turi būti transportuojami stačiai (tiesioje pozicijoje).

Penkta: nepamirškite keisti dylančias dalis ir keisti originaliomis, specialiai tam aparatui tinkančiomis dalimis. Pavyzdžiui, suvirinimo pusautomačio degiklio antgaliukus. Laiku nepakeitus antgaliuko už kelis litus, vėliau reikės keisti visą degiklio kakliuką už porą šimtų litų. Taip pat reikia keisti susidevėjusį pusautomačio vielos padavimo kanalo šarvą. Jei ruošiatės virinti aliuminį ar nerūdijantį plieną, rekomenduojame atitinkamai pakeisti vielos šarvą, kuris tinka suvirinamai medžiagai. Nepamirškite, kad karts nuo karto reikia pakeisti ir susidevėjusius pusautomačio ratukus, kad vėliau nereikėtų keisti viso vielos padavimo variklio. Juk čia tas pats kaip su automobiliu: nekeisi tepalų, gal kažkiek ir pavažinėsi, bet ar ilgai?

O kaip dėl remontavimo pačiam?

Į suvirinimo aparato vidų be atitinkamų žinių vienareikšmiškai geriau nelįsti. Tą gali daryti tik kvalifikuoti specialistai. Keisti dylančias dalis - privaloma, bandyti remontuoti pačiam - nepatartina. Dažnai sulaukiu jau "paremontuotų" aparatų ir apmaudu, kai tenka taisyti tokių "remontininkų" darbą. Jei kažkas nedirba, visada galima pasiskambinti mums ir pasikonsultuoti. Jei matome, kad problema rimta, rekomenduojame aparatą atvežti mums.

Jei norite miegoti ramiai, reikia periodiškai atlikti suvirinimo aparato profilaktiką. Ją turi atlikti kvalifikuotas asmuo, kurios metu atliekamas suvirinimo aparato išvalymas, prapūtimas, patikrinami kontaktai ir pats aparato darbingumas (kaip virina, matuojamos srovės ribos, įtampa, ar aparatas atitinka deklaruotus parametrus). Jei reikia, patikrinamas aušinimo skysčio lygis, kontaktų sandarumas, ar angaliuko diametras atitinka vielos diametrą, ar tinka reduktoriaus sriegis, patikrinamas dujų padavimo sandarumas ir panašiai. Idealu būtų profilaktiką atlikti kas pusę metų.

Pabaigai pateikiame kelis kasdienės priežiūros patarimus pusautomačiams ir TIG bei MMA suvirinimo aparatams.

TIG suvirinimo aparatų kasdieninė priežiūra:

  • Išvalykite elektrodo laikiklį ir TIG degiklio tūtą. Pakeiskite sugadintas ar susidėvėjusias dalis.

  • Patikrinkite TIG suvirinimo degiklio elektrodą. Užgaląskite ar pakeiskite nauju, jei reikia.

  • Patikrinkite grįžtamojo kabelio gnybto pajungimo patikimumą.

  • Patikrinkite tinklo ir suvirinimo kabelius ir, jei reikia, pakeiskite.

  • Įsitikinkite,kad yra pakankmai vietos aparato oro vetiliacijai.

Pusautomačių kasdieninė priežiūra:

  • Pašalinkite nuo degiklio antgalio ir tūtos suvirinimo purslus ir patikrinkite degiklio dalių būklę. Nedelsiant pakeiskite susidėvėjusias dalis.

  • Patikrinkite degiklio izoliacines dalis, pakeiskite susidėvėjusias.

  • Patikrinkite degiklio ir grįžtamosios srovės kabelių jungčių užveržimus.

  • Patikrinkite tinklo ir suvirinimo kabelius ir pakeiskite pažeistus.

  • Patikrinkite, ar yra pakankamai vietos oro ventiliacijai aplink aparatą.

Taigi jei aparatas bus naudojamas tinkamai, profilaktika bus atliekama reguliariai, išvengsite aparato gedimų!

Šioje svetainėje naudojame slapukus jos funkcionalumo, vartotojo patirties gerinimo ir rinkodaros tikslais. Paspaudę „sutinku“ sutiksite su slapukų įrašymu. Daugiau apie slapukus ir kaip jų atsisakyti skaitykite slapukų politikoje.