Kaip išvengti pavojų, tykančių kiekvieno suvirintojo

Ne paslaptis, kad suvirintojo darbas yra ne tik techniškai sudėtingas, fiziškai varginantis, bet ir dažnai pavojingas. Užterštas oras, elektros lanko blykstės gali sukelti ūmines ir lėtines ligas, veikti plaučius, akis ir odą.

SUVIRINIMO METU IŠSISKIRAINČIŲ DALELIŲ IR SUVIRINIMO DUJŲ PAVOJUS
KVĖPAVIMO TAKŲ LIGOS

Per vieną valandą suvirinimo metu išsiskiria iki 40 gramų žalingų dūmų ir dalelių. Anot Vilniaus Gedimino technikos universiteto Mechanikos fakulteto medžiagotyros ir suvirinimo katedros vedėjo, docento I.Gedzevičiaus, suvirinimo dujos ir dūmai susidaro iš suvirinamo pagrindinio ir naudojamo pridėtinio metalo dalelių, glaisto ir dažų, kuriais padengtas suvirinamas metalas, arba elektrodo glaisto dalelių; apsauginių dujų; cheminės reakcijos, vykstančios dėl lanko ultravioletinio spinduliavimo ir šilumos sąveikos, produktų, suvirinimo proceso metu naudojamų medžiagų; teršalų, esančių ore, pvz., valiklių, skysčių, valančių riebalus, garų.

Įprastai žmogus per 8 darbo valandas įkvepia iki 4000l oro. Todėl dirbant visą pamainą kiekvieną dieną suvartojamas didelis kiekis užteršto oro.
Pavojingų medžiagų į organizmą gali patekti 3 būdais:

  • prarijus (per burną);

  • absorbuojant (per odą ir akis);

  • įkvėpus (per plaučius);

Didžiausią pavojų sveikatai kelia įkvėpiamosios dalelės: dulkės, dūmai, tepalo dulksna, tirpiklių ir įvairių dujų garai. Daugelis dūmų sudedamųjų dalių chromas, nikelis, arsenas, asbestas, manganas, silicis, berilis, kadmis, azoto oksidai, fosgenas, akroleinas fluoro junginiai, anglies monoksidas, kobaltas, varis, švinas, ozonas, selenas ir cinkas – gali būti toksiški elementai.

Jeigu nesisaugoma, mažos dūmų dalelės gali giliai įsiskverbti į kvėpavimo takus ir sukelti trumpalaikį sveikatos sutrikdymą (sukelti karštinę, erzinti akis, nosį, krūtinės ląstą, kosulį, dusulį, bronchitą, plaučių uždegimą bei plaučių edemą (skysčių susikaupimą plaučiuose) bei paaštrinti profesines lėtines ligas. Ilgalaikis suvirinimo dūmų poveikis gali padidinti pavojų susirgti plaučių, gerklės ir šlapimo takų vėžiu. Suvirinimo dūmuose yra didžiulis toksinių ir vėžį sukeliančių medžiagų (kadmis, nikelis, berilis, chromas ir arsenas). Suvirinimo metu išsiskiriančios dujos taip pat labai pavojingos, pvz, dėl suvirinimo lanko ultravioletinio spinduliavimo ore esantys deguonis ir azotas reaguoja ir sudaro ozoną. Ir nedidelės jo dozės gali suerzinti nosies ir gerklės gleivinę, pažeisti plaučius. Lėtinės kvėpavimo takų ligos, kurios kamuoja suvirintojus – bronchitas, astma, plaučių uždegimas, emizema, plaučių dulkialigė, silikozė (sukelia silicis) ir siderozė (geležies oksido dulkių, patenkančių ir plaučius, sukeliama liga), gali sumažėti plaučių tūris.

Tam, kad geriau suprastume, kaip pavojingos medžiagos patenka į organizmą, pažvelkime į kvėpavimo procesą iš arčiau:

Tuo metu, kai įkvėpiamas deguonies prisotintas oras, jis per nosį keliauja į trachėją, toliau – į bronchus, iš kurių patenka į plaučius. Plaučiai pasibaigia daugybe mažyčių maišelių, vadinamų alveolėmis. Iš šių maišelių deguonis patenka į kraują. Tuo pačiu metu anglies dioksidas iš kraujo patenka į alveoles ir per plaučius, bronchus, trachėją ir nosį pašalinamas iš organizmo.

Oro užterštumas ceche priklauso nuo :

  • fizikinių, biologinių ir cheminių teršalų dalelių savybių, dalelių dydžio ir formos;

  • aplinkos oro sudėties;

  • įkvėpto oro kiekio (kuo dažnesnis kvėpavimas, tuo daugiau teršalų dalelių įkvėpiama)

Tam , kad būtų galima išvengti profesinių kvėpavimo ligų, suvirintojui būtina patiekti švarų ir nuo dulkių bei dūmų išvalytą orą. Tam skirtos specialios filtravimo sistemos. Labai svarbu, kad filtravimo įranga būtų patikima. Sugedus filtravimui, į kvėpavimo takus greičiau patenka virusai ir bakterijos, kurie greičiau dauginasi sukeldami infekcijas, uždegimus, bronchitą, tuberkuliozę ir kitas ligas. Dujos ir garai tiesiogiai neigiamai veikia centrinę nervų sistemą, kepenis ir inkstus. Anot docento I.Gedzevičiaus, efektyviausias metodas yra vietinė traukiamoji ventiliacija, pašalinanti dūmus ir dujas prie pat jų susiformavimo ar išskyrimo šaltinio. Rekomenduojama traukiamosios ventiliacijos sistemą papildyti specializuota filtravimo įranga. Taikant bendrąją ventiliaciją, naudojami stogų ar grindų ventiliatoriai, judinantys orą po visa darbinę teritoriją. Bendroji ventiliacija nėra tokia efektyvi kaip vietinė traukiamoji ventiliacija, nes gali paprasčiausiai išsklaidyti chemines medžiagas po visą darbo vietą. Bendroji ventiliacija dažnai yra ypač naudinga, derinant ją su vietine traukiamąja ventiliacija. Vietinės traukiamosios ventiliacijos pavyzdys – ventiliuojamosios kaukės su respiratoriais (pvz. Kemppi Gamma ventiliuojamos kaukės). Specialistai rekomenduoja respiratorius naudoti visais atvejais, kai tenka susidurti su bent mažiausiu kiekiu kancerogeninių medžiagų, kurios gali sukelti vėžį.

SPINDULIUOTĖ (ULTRAVIOLETINIŲ IR INFRARAUDONŲJŲ SPINDULIŲ RADIACIJA)
AKIŲ LIGOS

Nedažnas suvirintojas ar darbdavys susimąsto, kad akys – ypač jautrios intensyviam spinduliavimui. Šis intensyvus spinduliavimas gali pažeisti tinklainę, infraraudonieji spinduliai – akies rageną, sukelti kataraktą. Veikiamas suvirinimo lanko ultravioletinių spindulių (UV) suvirintojas netgi per labai trumpą laiką (mažiau negu per vieną min.) gali, kaip jie patys vadina, pasigauti lanko blyksnių arba „zuikių“. Pirmieji „zuikių“ simptomai paprastai pasirodo praėjus keletui valandų po UV spindulių poveikio. Žmogus jaučia, lyg į akis būtų pripilta smėlio arba žvyro, mato lyg per miglą, skauda akis, jas degina, akys ašaroja, skauda galvą. Asmenims, nuolat atliekantiems suvirinimo darbus ultravioletinių spindulių veikimo zonoje be tinkamos apsaugos, gali atsirasti ilgalaikis akių pažeidimas.

Tam, kad būtų galima apsaugoti akis nuo ultravioletinių spindulių, kibirkščių, ryškios šviesos, karščio, būtina dėvėti suvirintojo kaukę (suvirintojo skydelį) ir geriausia – su automatiniu filtru (automatiškai užsitamsinančiu skystųjų kristalų ekranu).

Kokį suvirintojo skydelį (kaukę) pasirinkti priklauso nuo suvirinimo darbų intensyvumo, biudžeto, darbų specifikos. Jeigu virinate retai, gerai rinktis suvirintojo kaukę su paprastu filtru (pvz Alfa arba Beta 90). Jei virinate daug ir intensyviai – kaukę su automatiniu filtru (pvz. Kemppi Beta 90X). Žinoma, jei norite geriausios apsaugos akims ir didžiausio komforto, geriausias variantas – kaukė su automatiniu filtru. Renkantis kaukę su automatiniu filtru, patariame nerizikuoti ir rinktis tik aukščiausios kokybės suvirinimo filtrus. Automatinė kaukė už kelis šimtus litų su kinietišku automatiniu filtriuku kelia abejonių,- užtenka filtrui nesuveikti vieną kartą, kad padarytumėte žalą savo akims. Jeigu neleidžia biudžetas, geriau rinktis kaukę su paprastu filtru.

ODOS NUDEGIMAI

Ultravioletiniai spinduliai veikia panašiai kaip ir stipri saulė – gali nudegti oda, padidėti rizika susirgti odos vėžiu. Be to suvirintojas susiduria su atvira liepsna, todėl padidėja nusideginimo tikimybė. Todėl suvirintojai privalo dėvėti ugniai atsparius, iš specialios medžiagos pasiūtas apsauginius drabužius: pirštines ilgais riešais, odines prijuostes, liepsnai ir kibirkštims atsparius kombinezonus ar kostiumus. Drabužiai turi būti pasiūti iš nedegaus, sutankinto, nelydaus audinio.

Norite virinti be kenksmingų padarinių sveikatai? Pasirūpinkite savo apsauga – naudokite ventiliuojamas kaukes su respiratoriais, apsaugokite akis savaime užsitemsinančiais filtrais, dėvėkite tinkamą aprangą. Naudodami aukščiausios kokybės apsaugą, galėsite jaustis saugūs, suvirinimas taps malonesnis ir lengvesnis.

Geros darbo sąlygos – taip pat vienas iš veiksnių, padedančių pritraukti ir išlaikyti suvirintojus darbo vietoje, kas šiuo metu ypač svarbu įmonėms konkuruojant dėl gerų darbuotojų.

Parengta pagal: www.kemppi.com, I.Gedzevičius „Suvirinimo technologijos“ 2012m.

Šioje svetainėje naudojame slapukus jos funkcionalumo, vartotojo patirties gerinimo ir rinkodaros tikslais. Paspaudę „sutinku“ sutiksite su slapukų įrašymu. Daugiau apie slapukus ir kaip jų atsisakyti skaitykite slapukų politikoje.