Suvirinimas TIG būdu

Suvirinimas TIG būdu

Suvirinimas nelydžiu elektrodu apsauginėse dujose (TIG) dar kitaip - suvirinimas volframo elektrodu inertinėse dujose, dažniausiai argono.

Suvirinimo volframiniu elektrodu ypatybės:

  • TIG suvirinimas pasižymi labai aukšta suvirinimo kokybe, ten kur reikia kruopštumo, suvirinamos atsakingos konstrukcijos (tokios, kurios nuolat būna aukštoje temperatūroje, dirba dideliais apkrovimais).

  • Naudojamas, kai suvirinamos specifinės medžiagos, aliuminio konstrukcijos (suvirinimas sudėtingesnis).

  • TIG suvirinimas nėra toks spartus kaip suvirinimas glaistytu elektrodu, tačiau jo metu gaunamos geros kokybės siūlės.

TIG procesas suformuoja lanką tarp volframinio elektrodo ir suvirinamo gaminio. TIG proceso metu lankas tarp nelydaus volframinio elektrodo ir suvirinamos detalės lydo suvirinamą detalę, kur susidaro suvirinimo vonelė. Lankas ir elektrodas yra apsaugomi inertinių dujų (argono) pagalba, kurios išeina iš suvirinimo degiklio. Pageidautina, kad dujų išeiga būtų nuo 8 iki 15 litrų per minutę. Jei reikia, naudojama pridėtinė viela. Pridėtinė viela paduodama į suvirinimo vonelę iš šalies. Pridėtinės vielos skersmuo ir suvirinimo srovės dydis parenkami pagal volframinio elektrodo skersmenį, suvirinimo padėtį, bei gaminio storį (dujų reguliatorius, srovės matuoklis, argono dujos nėra pridedamos pakuotėje).

Suvirinimo proceso esmė yra panaši kaip suvirinant glaistytu elektrodu, tik skirtumas tas, kad pats elektrodas šiame procese nesilydo. Jis yra pagamintas iš volframo. Kad susidarytų siūlės metalas, į lanką įkišamas pridėtinis strypas (4):

Dar vienas ypatumas tas, kad virinama apsauginių dujų aplinkoje. Į suvirinimo lanką (3) apsauginės dujos (5) tiekiamos pro tūtelę , kurios viduje yra volframinis elektrodas (1). Lankas išlydo pridėtinę vielą (2) ir pagrindinio metalo briaunas sudarydamas suvirinimo vonią (4), kadangi aplink lanką ir suvirinimo vonią yra apsauginės dujos, tai išlydyto metalo yra geros mechaninės savybės. Todėl apsauginėse dujose suvirinama daugelis svarbių konstrukcijų detalių.

Volframiniai elektrodai

Nelydusis elektrodas gaminamas iš volframo. Volframas yra sunkiai lydus metalas. Jis lydosi 3050-3600 o C temperatūroje.

Volframinio elektrodo dydis (diametras) parenkamas priklausomai nuo naudojamos suvirinimo srovės dydžio/galingumo. Volframinis elektrodas greičiau lydysis, jei konkrečiai srovei išrinktas per mažo diametro elektrodas. Jei išrinktas per didelio diametro elektrodas, jis įtakos prastą lanko uždegimą. Paprastai 1,6 mm elektrodas tinka pastoviai srovei iki 150 A, o 2,4 mm diametro elektrodas – iki 250A.
Užgalaskite elektrodą taip, kad užgalasto galo diametras būtu 1,5 karto mažesnis nei elektrodo diametras. Jei suvirinimo metu elektrodas lietėsi prie gaminio, užgalaskite jį pakartotinai.

Kokius volframo elektrodus pasirinkti, rasite čia.

Apsauginės dujos

Išsilydęs metalas patikimai apsaugomas nuo aplinkos oro deguonies poveikio. Inertinės apsauginės dujos gali būti argonas, helis, azotas ar jų mišiniai. Suvirinant TIG būdu apsauginės dujos (paprastai argonas) naudojamos apsaugoti suvirinimo vonelę ir auštančią siūlę nuo priemaišų iš atmosferos. Paprastai dujų padavimo srautas yra 8-15 litrų per minutę, bet gali skirtis priklausomai nuo suvirinimo srovės dydžio ir naudojamos degiklio tūtos.

Šioje svetainėje naudojame slapukus jos funkcionalumo, vartotojo patirties gerinimo ir rinkodaros tikslais. Paspaudę „sutinku“ sutiksite su slapukų įrašymu. Daugiau apie slapukus ir kaip jų atsisakyti skaitykite slapukų politikoje.