Suvirinimo tendencijos 2019

Suvirinimo tendencijos 2019

Pasaulis greitai keičiasi. Prognozuojama, kad per 10 ateinančių metų pajusime daugiau technologinių pokyčių nei per pastaruosius 100 metų. Fundamentalūs procesai pramonėje veikia ir suvirinimą. Pramonė 4.0 , Daiktų internetas (Internet of things), robotinis suvirinimas, virtuali realybė, intelektualios mašinos – viskas turės poveikį suvirinimo tendencijoms 2019 metais. Be to vis daugiau dėmesio patrauks tokios temos, kaip suvirintojo kvalifikacija bei suvirintojo sveikata ir saugumas.

Sparčiai augs robotinis suvirinimas

Pramoninių robotų panaudojimas yra neįtikėtinu greičiu. Tarptautinės Robotikos Federacijos duomenimis, 2017metų pabaigoje veikė daugiau nei 2 milijonai operacinių robotų. Manoma, kad šis skaičius augs 80% ateinančiais metais ir pasieks 3,8milijonus robotų 2021 metais.

Suvirinimo robotai seka tokia pačia tendencija. Skaičiuojama, kad robotinio suvirinimo rinka 2023 metais pasieks 5,96 milijardą dolerių arba 8,91% metinio augimo tempo (CAGR). Kitais metais Azija manoma bus didžiausia robotinio suvirinimo rinka, kur Kinija užims lyderės pozicijas fokusuojantis ir adaptuojant suvirinimo robotus visose įmanomose pramonės šakose. Prie augimo taip pat prisidės Indija, Pietų Korėja, Japonija ir Tailandas.

Suvirintojų kvalifikacijos problema tęsis

Nors suvirinimo automatizacija leis pagerinti produktyvumą ir kokybę pasikartojančiuose darbuose, visada bus sričių, kur robotų neužteks. Pavyzdžiui, kvalifikuoti suvirintojai bus verti aukso ten, kur reikalingas lankstumas ir mobilumas ar kur yra didelė suvirinimų junginių įvairovė.

Deja, technologijoms sudėtingėjant, kvalifikuotų suvirintojų poreikis išliks. Nors kiekvienais metais jų vis mažėja,dėl to, kad dalis išeina į pensiją, o naujų kvalifikuotų skaičius taip greitai neauga. Problema ypač ryški augančiose rinkose. Pavyzdžiui, yra vetinama, kad Indijoje iki 2022 metų trūks 1,2milijono kvalifikuotų suvirintojų.

Norint susidoroti su šia problema prireiks aktyvios kooperacijos tarps suvirinimo pramonės, įrangos gamintojų ir švietimo įstaigų, tam kad jos būtų aprūpintos modernia įranga ir būtų dalinamasi gerosiomis praktikomis.

Populiarės pažangios technologijos

Virtuali realybė tradiciškai siejama su žaidimų industrija, bet dabar ji vis labiau populiarėja suvirinimo pasaulyje. Mokyklos naudoja virtualios realybės įrangą treniruojant naujus suvirinimo profesionalus. Virtualios realybės koncepcija svarbi ir kuriant naujus produktus. Pavyzdžiui, įvertini naujo produkto dizainą dar galima prieš sukuriant fizinius prototipus taip sutaupant laiko ir pinigų.

Labiau praktiniame lygyje pažangios technologijos talkina pačiam suvirintojui. Sėkmingas suvirinimas priklauso nuo kombinacijos parametrų nustatymų ir žiniomis pagrįstų pasirinkimų. Pažangios technologijos dabar padeda mažiau patyrusiems suvirintojams lengviau sureguliuoti įrangą įvedant tik pagrindinius nustatymus. Lengvas ir patikimas suvirinimo įrangos sureguliavimas turi tiesioginės įtakos darbo našumui ir kokybei.

Augs investicijos į suvirintojo saugumą.

Vis daugiau kalbama apie pavojų sveikatai, kurį kelia pavojingos suvirinimo metu įkvepiamos dujos ir dūmai, todėl kompanijos vis labiau bus priverstos investuoti į suvirintojų darbo saugą. Pagal IARC ataskaitą, pasaulinės tendencijos lemia, kad įmonės vis daugiau kreipia į tai dėmesį, o šalių vyriausybės atnaujina darbuotojų saugos ir sveikatos įstatymus.

Tinkama ventiliacija ir oro gryninimo sistemos padaro tik dalį gero darbo norint užtikrinti, kad kuop mažiau smulkių dalelių, dūmų ir dulkių patektų į kvėpavimo takus. Norint apsisaugoti pilnai būtina suvirintojus aprūpinti asmenine kvėpavimo įranga.

Parengta pagal Kemppi OY blogą Weldingvalue.com

Šioje svetainėje naudojame slapukus jos funkcionalumo, vartotojo patirties gerinimo ir rinkodaros tikslais. Paspaudę „sutinku“ sutiksite su slapukų įrašymu. Daugiau apie slapukus ir kaip jų atsisakyti skaitykite slapukų politikoje.