Tinkamo dujų tūtos ilgio pasirinkimas suvirinant pusautomačiu (MIG/MAG)

Tinkamo dujų tūtos ilgio pasirinkimas suvirinant pusautomačiu (MIG/MAG)

Suvirinimo degiklio dujų tūtos ilgis yra svarbus, nes turi įtakos kontaktinio antgalio šilumos apkrovai, antgalio apsaugai nuo metalo purslų ir suvirinimo srovei.

Esant per trumpam atstumui tarp antgalio ir suvirinamo metalo, antgalis greičiau dyla nuo perkaitimo. Prie antgalio ir tūtos dėl per didelio karščio greičiau limpa metalo purslai. Purslai greičiau užkiša antgalio skylę ir pats antgalis greičiau dega. Taip pat, antgaliui esant yra per arti suvirinamo metalo, nėra įmanomas tinkamas impulsinis suvirinimas.

Ilgesnės tūtos pailgina atstumą tarp antgalio ir suvirinamo metalo, kas sumažina suvirinimo srovę. Dauguma MIG suvirinimo procesų yra pastovios įtampos. Maitinimo šaltinis palaiko nuolatinę įtampą, todėl suvirinimo srovė gali kisti. Suvirinimo srovės kritimas yra didesnis, jeigu suvirinimo vielos elektrinė varža didelė, pavyzdžiui nerūdijančio plieno vielos. Iš kitos pusės, aliuminis ir jo lydiniai turi mažą elektrinę varžą, todėl elektrodo ilgis turi mažai įtakos suvirinimo srovei.

  • Kemppi siūlo rinktis iš 3 suvirinimo tūtų ilgių, todėl galite pasirinkti tokią, kuri labiausiai tinka jūsų atvejui.
    Trumpa tūta virš antgalio išsikiša 1,5mm,

  • Vidutinio ilgumo tūta – 3,5mm,

  • Prailginta tūta -5,5mm.

    Standartinės tūtos yra vidutinio ilgumo ir eina kaip standartinė komplektacija visuose degikliuose.

Aliuminio suvirinimas

Aliuminis ir jo lydiniai turi žemą elektrinę varžą, todėl padidinus atstumą tarp antgalio ir suvirinamo metalo, suvirinimo srovė krenta nežymiai. Kemppi rekomenduoja naudoti prailgintą tūtą aliuminio lydiniams tam kad antgalis būtų labiau apsaugotas nuo perkaitimo ir metalo purslų.

Plieno gaminių suvirinimas

Struktūrinių, mažaanglinių plieno vielų elektrinė varža yra didesnė nei aliuminio lydinių vielos, bet ne tokia didelė kaip nerūdijančio plieno vielų. Kai suvirinami ploni lakštai su plonomis vielomis, rekomenduojama naudoti trumpas arba vidutinio ilgumo tūtas, tam kad būtų sunkontroliuota suvirinimo vonelė, atstumas tarp antgalio ir suvirinamo metalo būtų trumpas, o suvirinimo srovė aukšta.

Suvirinant vidutinėmis srovėmis ir virinant padėtyse, vidutinio ilgumo standartinė tūta gera tuo, kad padeda palaikyti balansą tarp apsaugos nuo metalo purslų ir apsaugos nuo antgalio perkaitimo. Prailginta tūta rekomenduojama naudoti virinant didelėmis srovėmis, taip pat suvirinant miltelinėmis suvirinimo vielomis. Prailgintos tūtos naudingos suvirinant sukabinimais, jeigu suvirintojas labiau mėgsta sukabinti atremdamas tūtą į metalo lakštą. Miltelinės suvirinimo vielos reikalauja ilgos iškišos tam , kad viela kiek įkaistų ir išgaruotų drėgmė iš vielos šerdies bei sudegtų visi gamybos metu panaudoti tepalai.

Nerūdijančio plieno gaminių suvirinimas

Nerūdijančio plieno vielos turi didžiausią elektrinę varžą. Todėl kai atstumas tarp antgalio ir metalo lakšto padidėja, suvirinimo srovė krenta žymiai greičiau. Suvirinat mažomis ir  vidutinėmis srovėmis, kai atstumas tarp antgalio ir metalo lakšto yra per didelis, suvirinimo vonelė neteka tinkamai, kas pablogina siūlės kokybę ir įvirinimą. Trumpos tūtos rekomenduojamos daugumai nerūdijančio plieno gaminių geresnei suvirinimo vonelės kontrolei. Suvirinant didelėmis srovėmis nerūdijančio plieno darbams rekomenduojama naudoti vidutinio ilgio tūtas, nes jos pagerina apsaugą nuo metalo purslų ir  antgalio perkaitimo.

Straipsnis parengtas pagal Kemppi https://weldingvalue.com/

Trumpa tūtaVidutinio ilgio tūta (Standartinė)Prailginta
Plonam plienui suvirintiDaugumai plieno gaminiųAliuminio suvirinimui
Daugumai nerūdijančio plieno gaminių 

Suvirinant  vidutinėmis srovėmis

 

Suvirinant didelėmis srovėmis
 Suvirinant padėtyseSuvirinant miltelinėmis vielos
 Nerūdijančio plieno gaminiams virinant didelėmis srovėmisSuvirinant sukabinimais
Šioje svetainėje naudojame slapukus jos funkcionalumo, vartotojo patirties gerinimo ir rinkodaros tikslais. Paspaudę „sutinku“ sutiksite su slapukų įrašymu. Daugiau apie slapukus ir kaip jų atsisakyti skaitykite slapukų politikoje.