​Kempai be dujų! Kas tai iš tikrųjų yra?

Kempai be dujų! Kas tai iš tikrųjų yra?

Dabar vis daugiau kalbama apie “kempus” (suvirinimo pusautomačius), kurie gali virinti be dujų. Ši “naujiena” rinkoje yra jau kokį 10 metų. Logiška, kad jei tai būtų iš tikrųjų super naujovė, visi rimti metalo konstrukcijų gamintojai seniai virintų tik su “kempais be dujų”. Tačiau taip nėra. Yra kelios paprastos priežastys.

Suvirinimas “be dujų” reiškia, kad virinant paprastu pusautomačiu naudojama savisaugė miltelinė viela su fliusu. Degant fliusui suvirinimo metu atsiranda apsauginių dujų aplinka ir ant suvirinimo metalo susidaro šlako sluoksnis. Nereikia papildomo dujų baliono, įsidedi vielą ir virini. Vuolia! Atrodo labai paprasta. Paprasta yra tik tada, jeigu jums nerūpi sveikata, pinigai ir suvirinimo kokybė.

  1. Suvirinimo kokybė. Savisaugė viela “be dujų” skirta tik neatsakingoms konstrukcijoms. Esant minusinei temperatūrai, suvirinta siūlė darosi trapi, gali atsirasti įtrūkių. Taigi, jeigu norite, kad jūsų suvirinta tvora atlaikytų mūsų žiemą, nusiteikite, kad reikės taisyti, pervirinti, o galbūt ir naują tvorą laikui bėgant nusipirkti :)

  2. Išlaidos. Suvirinimo “be dujų” metu, degiklis neaušinamas apsauginėmis dujomis, todėl greičiau susidėvi atsarginės dalys, dažniau reikia keisti antgalius, tūtas. Savisaugė viela yra brangesnė negu įprasta pilnavidurė. Sudėjus atsarginių dalių, vielos kainą, broko taisymo išlaidas, pasirodys, kad ne taip jau labai ir sutaupėte.

  3. Sveikata. Suvirinimas nėra sveikiausias užsiėmimas pasaulyje. Tą žino kiekvienas. Bet kai kurie būdai ir medžiagos yra daugiau arba mažiau kenksmingi. Pirkdami savisaugę vielą be dujų turėkite omenyje, kad suvirinimo metu išsiskiria ypač pavojingos medžiagos. Pavojingų medžiagų koncentracija yra smarkiai didesnė negu virinant pusautomačiu su įprastomis apsauginėmis dujomis. Nebent turite gerą ištraukiamosios ventiliacijos įrangą, kuri sumažintų riziką. Deja, dažniausiai tokia kainuoja porą tūkstančių eurų ir retas kuris mėgėjas gali sau leisti.

Savisaugė miltelinė viela ir metalo arba rutilo miltelinė viela - visiškai skirtingi dalykai!

Ne visos miltelinės vielos yra tokios blogos. Kurios? O tokios, kurios virina su DUJOMIS! Šios yra netgi žymiai geresnės negu paprastos pilnavidurės vielos:

  • greitesnis darbas,

  • geresnis įvirinimas,

  • mažiau ištaškymo,

  • kokybiškesnė siūlė

Apie tokias jau ne kartą esame kalbėję. Galite pasiskaityti čia: http://www.suvirinimas.lt/lt/blog/k...

O ateityje siūlome neiti lengviausiu keliu - kas atrodo pigu, greita ir paprasta ne visada iš tikrųjų taip ir yra!

Šioje svetainėje naudojame slapukus jos funkcionalumo, vartotojo patirties gerinimo ir rinkodaros tikslais. Paspaudę „sutinku“ sutiksite su slapukų įrašymu. Daugiau apie slapukus ir kaip jų atsisakyti skaitykite slapukų politikoje.